ÀnimaTEA
Autisme
    Enllaços   Més informació
"Si li dones un peix a una persona podrà menjar un dia,
però si li ensenyes a pescar podrà menjar tota la vida"

Més de 100 descàrregues de l’App “Seqüències ÀnimaTEA”

(12-01-17) El mes de setembre de 2016 es va crear la primera App d’ÀnimaTEA anomenada “Seqüències ÀnimaTEA”, pensada per treballar les seqüències temporals. L’App no és més que un entorn per a Tauletes on es poden col·locar les fotografies o dibuixos d’una seqüència de 3, 4, 5 o 6 imatges i ordenar-les. L’usuari pot utilitzar imatges baixades d’internet o fotografies pròpies.

El principal objectiu d’aquesta aplicació és poder treballar amb seqüències personalitzades i estalviar la impressió en paper de grans quantitats de materials. L’aplicació és completament gratuïta i, de moment, només disponible en Android.

Des del mes de setembre ja hi ha hagut més de 100 descàrregues de l’aplicació, des de Google Play, que podeu descarregar-vos des d’aquí: Seqüències ÀnimaTEA.

Actualment des d’ÀnimaTEA s’està treballant en la creació de més aplicacions sobre llenguatge, habilitats cognitives i habilitats acadèmiques, amb la intenció de fer més senzill el procés d’ensenyança-aprenentatge amb nens i nenes amb Autisme i altres dificultats del desenvolupament.

 

XVIII Congrés AETAPI: Sumant Fortaleses

(30-11-16) Els passats dies 17, 18 i 19 de novembre ÀnimaTEA va assistir al 18è Congrés de l’Associació Espanyola de Professionals de l’Autisme (AETAPI) que es va celebrar a la ciutat de León. El congrés es celebra cada dos anys, amb el títol “Sumant Fortaleses” en l’edició d’enguany. Els ponents més importants convidats han estat Peter Mundy, Gina Davis, Javier Tamarit, Adam Feinstein, Peter Vermeulen, Liz Pellicano, Robin McWilliam, Rita Jordan i Ros Blackburn, entre d’altres.

Els temes més importants tractats en les ponències del congrés van ser el paper de l’Atenció Conjunta, l’ús de la Motivació per l’atenció, la comprensió del Context per la interpretació de l’entorn, la utilització de les fortaleses i el paper importantíssim de les famílies en la intervenció amb persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).

Altres aspectes que ens van cridar l’atenció són la proposta dels “Patis dinàmics” de Gey Lagar, que s’ha de parlar d’Autismes i no d’Autisme segons José Ramón Alonso i les experiències de Ros Blackburn, persona amb autisme, dient que és important ampliar els interessos restringits de les persones amb autisme i centrar-se en les dificultats donant-los eines, no només en les fortaleses.

 

Curs PECS Bàsic (12a Edició)

(05-10-16) Aquest dissabte 2 i diumenge 3 d’octubre ÀnimaTEA ha assistit a la 12a edició del Curs PECS Bàsic a Girona, a càrrec de Sonia Vilaltella, Logopeda i Directora clínica de PECS Espanya (Pyramid Educational Consultants).

El Sistema de Comunicació per Intercanvi d’Imatges o PECS (en les seves sigles en anglès, Picture Exchange Communication System) és un sistema augmentatiu i alternatiu de la comunicació creat per Lori Frost i Andy Bondy, pensat per ensenyar a nens/es amb autisme i trastorns del desenvolupament que no tenen habilitats de comunicació funcional o que aquestes habilitats es troben limitades. Les bases teòriques d’aquest sistema són l’ABA (Anàlisi Aplicat de la Conducta) i el desenvolupament del llenguatge i la parla típics. A més, la forma d’ensenyar està basat en la Conducta Verbal de B.F. Skinner analitzant el llenguatge des d’una perspectiva analítica i conductual. PECS es basa en un Enfocament Piramidal de l’Educació que també anomenen “ABA funcional” ja que es centra en el disseny d’entorns educatius efectius i l’ensenyança d’habilitats funcionals.

 
 

2 d’abril 2016: Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme

(06-04-16) Aquest 2 d’abril, com cada any, s’ha celebrat el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) el 18 de desembre de 2007. L’objectiu principal és donar a conèixer a tota la societat el TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) el qual afecta aproximadament a l’1% de la població mundial. A Catalunya, tot i que no hi ha un cens oficial, es calcula que 1 de cada 100 naixements es troba dins del TEA, segons estudis a nivell europeu.

Des d’ÀnimaTEA volem defensar la plena inclusió i convivència de les persones amb autisme en la societat. Defensem també la necessitat d’una atenció global, individualitzada i especialitzada a les persones amb TEA i les seves famílies durant totes les etapes del cicle vital. Necessitem que els professionals dedicats a l’autisme estiguin ben formats en les pràctiques basades en l’evidencia i que l’atenció primerenca adequada sigui una prioritat en el nostre país.

 

III Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta

(17-10-15) ÀnimaTEA va assistir al III Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta realitzat els dies 12 i 13 de novembre del 2015 a Manresa (Catalunya), organitzat per la Fundació Ampans i la Fundació Althaia. Aquest any el títol del Congrés ha estat “Redissenyant els suport a les persones”, tractant el tema de les alteracions de conducta en infants, adolescents, joves i adults amb o sense discapacitat . El Congrés s’ha centrat en els tres nivells d’intervenció bàsics: la prevenció Primària, Secundària i Terciària. Enguany el Congrés ha comptat amb ponents tant nacionals com internacionals com són George Sugai, Kathy Lowe, Pere Bonet, Richard Hastings, Josep Font, Ramon Novell i Susanna Esteba-Castillo. Va ser molt interesant la voluntat d’integració dels enfocaments proposats pels ponents, aportant una visió sistèmica (individual, social, cultural), multi component i molt completa dels problemes de conducta, tant en les causes com en el manteniment i la intervenció. Des d’ÀnimaTEA ens quedem amb el missatge de George Sugai referent a l’ús de les etiquetes que tant es fan servir actualment: “Label behavior... not people” (Etiqueta conductes... no persones).

 

Formació Teòrica amb Mirada Neta

(10-07-15) Després de la formació pràctica realitzada el passat mes de juny amb les mares i pares de l’Associació Mirada Neta de Trinitat Vella (Barcelona), aquest divendres s’ha dut a terme la sessió teòrica, enfocada a repassar tot allò treballat durant les sessions pràctiques. D’aquesta manera hem pogut dedicar un temps a parlar tant de la teoria subjacent al treball amb TEA, així com a intercanviar les experiències viscudes durant el mes de juny. A ÀnimaTEA pensem que la formació ha de ser tant pràctica com teòrica, prioritzant abans que res el treball directe per després passar a la teoria. D’aquesta manera els conceptes queden molt més clars i és més fàcil dur aquesta pràctica a la vida quotidiana, que és precisament l’objectiu principal de tota la formació. Les formacions pràctiques es van realitzar amb vuit nens i els seus pares en sessions de dues hores setmanals durant un mes, més una sessió per l’avaluació inicial.

Volem agrair la col·laboració i recolzament de l’Escola Bressol Municipal El Tren de Trinitat Vella i el Centre Cívic Trinitat Vella – Espai Via Barcino per la cessió dels espais de treball i els materials utilitzats durant tota la formació.

 

Col·laboració amb l’Associació Mirada Neta

(10-06-15) Aquest mes de juny ÀnimaTEA ha començat una col·laboració amb l’Associació Mirada Neta de Barcelona. Mirada Neta és una associació de pares i mares amb fills diagnosticats dins de l’Espectre Autista (EA). És una associació sense ànim de lucre fundada el 2014 per mares del barri de la Trinitat Vella de Barcelona, amb els objectius principals de donar suport a les famílies, lluitar per l’equitat de les persones amb autisme i treballar pel coneixement i la comprensió per part de la societat sobre el TEA. Entre les principals activitats de l’Associació està proporcionar activitats instructives i lúdiques per les persones amb autisme, cursos i xerrades informatives i la realització d’activitats inclusives en el barri.

Durant el mes de juny ÀnimaTEA realitza una formació bàsica tant pràctica com teòrica a les famílies de Mirada Neta. Entre d’altres continguts, es treballen els conceptes bàsics d’intervenció com són l’ús de la motivació i l’ensenyança d’habilitats bàsiques.

Podeu accedir al facebook de l'Associació aquí

 

Dia Mundial de la Conscienciació sobre l'Autisme

(2-4-2015) Cada any, el dia 2 d’abril es celebra el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, decretat per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2007. El tema d’aquest any ha estat “La feina: l’avantatge de l’autisme”, ja que el 80% de les persones amb autisme no tenen feina, tot i tenir unes capacitats adequades per fer-ho. El problema està en una falta de formació professional adequada, falta de recolzament a la inserció laboral i la discriminació. En relació a aquest últim punt, des de Autism Europe s’ha llençat la campanya “Autisme. Stop Discriminació”. El blau és el color associat a l’autisme, per això, el dia 2 d’abril arreu del món s’il·luminen els edificis més importants amb aquest color.

 

Presentació a Terrassa del Model ÀnimaTEA d'intervenció

(25-3-2015) ÀnimaTEA va fer una xerrada als Psicopedagogs Orientadors d’Escoles Concertades de Terrassa (POECT) a l’EAP de Terrassa. Es va explicar el Model d’Intervenció ABA i sistèmica en TEA en Context Natural. Aquest model es basa principalment en una visió sistèmica del desenvolupament, on totes les persones de l’ambient del nen/a amb TEA que formen els sistemes que l’envolten són essencials en la intervenció. El focus principal és la família i, més endavant, totes les demés persones implicades en el dia a dia de la persona amb TEA. A més, es considera que la persona funciona també com un sistema dinàmic cognitiu-conductual-emocional. Les intervencions d’ÀnimaTEA sempre es duen a terme en el context natural en el que es mou el nen/a (casa, escola, comunitat).

Podeu descarregar-vos la presentació fent un clic aquí

 

Comença el Voluntariat Social

(3-3-2015) Avui ÀnimaTEA comença el projecte de Voluntariat Social. L’objectiu és l’intercanvi de formació teòrica i pràctica en la intervenció en els TEA (Trastorns de l’Espectre Autista) per hores de tractament directe amb nens/es amb aquest trastorn. D’aquesta manera es pretén proporcionar hores de descans a les famílies en les que els seus fills/es segueixin aprenent a través del joc i activitats motivadores. Anima`t a participar!

 

Formació sobre Necessitats Educatives Especials a l'Escola

(11-12-2014) Els dies 2, 4, 9 i 11 de desembre ÀnimaTEA va realitzar un curs sobre NEE a l'Escola el Sol de Barcelona. En el curs es va tractar el tema de la creació de jocs i activitats educatives adaptades a les diferents necessitats educatives. Després de realitzar una formació en el model d'atenció cogntitiu-conductual-sistèmic es van exposar i treballar casos exposats pels assistents.

 

Congrés d'AETAPI a Barcelona

(13-11-2014) ÀnimaTEA va assistir al congrés organitzat per l'Associació Espanyola de Professionals de l'Autisme (AETAPI) que es va realitzar a Barcelona els dies 13, 14 i 15 de novembre. El títol d'aquesta edició era "Construïm capacitat: evidència, innovació i creativitat". Els ponents internacionals del congrés van ser Dra. Joudith Gould (directora del Centre Lorna Wing de la National Autistic Society), Dra. Anna Dvorstcsak (coautora del Projecte d'intervenció mediada pels pares IMPACT) i Barry Prizant (coautor del Model SCERTS d'atenció educativa i integral per nens/es amb TEA).
D'entre els ponents nacionals van participar Ricardo Canal, Agustín Illera, Javier Tamarit, Fransesc Sistach i José Segundo.

 

Formació Necessitats Educatives Especials

(20-10-2014) En aquest primer curs dedicat a les NEE es va parlar de Discapacitat, Integració i Tractament a les escoles. La durada va ser de 3 sessions de 4 hores cada una. L'objectiu principal del curs va ser dotar d'èines efectives en el tractament de nens/es amb NEE, tant de tipus físic com psicològic.
El programa del curs va constar de conèixer les principals discapacitats físiques (ceguesa, sordesa, motores) i mentals (TDAH, Autisme), i de com actuar dabant de problemes de conducta. Totes les èines d'intervenció proporcionades van estar basades en un model on la utilització de la motivació és la peça clau.

 

Explicant "Què sabem de les persones amb autisme?" a la UB

(8-5-2014) ÀnimaTEA va participar en les jornades organitzada pel Servei d'Atenció a l'Estudiant (SAE) de la Universitat de Barcelona (UB) amb una xerrada sobre el Trastorn de l'Espectre Autista (TEA). El títol de la xerrada va ser "Què sabem de les persones amb autisme?".
A les jornades hi van participar unes 100 persones i es van realitzar xerrades sobre diferents discapacitats. Amb ÀnimaTEA, entre d'altres hi van participar associacions com ONCE, ACAPPS, ECOM o TDAH Vallès.

 

III Congrés Internacional d'Autisme a Múrcia

(21-3-2014) Els dies 21 i 22 de març es va realitzar el Congrés Internacional d'Autisme que aquest any va ser a Múrcia. El congrés va estar dedicat a la "Intervenció educativa en els trastorns de l'espectre autista". ÀnimaTEA hi va assitir per pendre nota de les actualitzacions en la intervenció en TEA.
Els ponents del congrés van ser, entre d'altres, el Dr. Simon Baron-Cohen, la Dra. Rita Jordan, el Dr. Marc Montfort, el Dr. Javier Tamarit, el Dr. Josep Artigas i la Dra. Isabel Paula.